2016 Zuid-Afrika

2016 Zuid Adrika

Reisverslag

Foto en Video

Info en bestanden


Business News

Rondreis 2016 met reisagent “De Blauwe Vogel”


Zaterdag 17/9

Start naar de vakantieNa een korte nacht door het late werken is zaterdag de dag van vertrek naar zuid-Afrika .Eerst met de trein naar Zaventem om daar door de diverse controleposten in te checken richting Londen.De reisorganisatie had al veel geregeld door een groepscheck-in.Een korte vlucht naar Londen om dan met het allergrootste vliegtuig ter wereld naar Johannesburg. De A380, een dubbeldek vliegtuig met tot 800 man in.Binnenin is het wel ruimer en in het algemeen vliegt het zachter. Na een avondmaal gaan slapen om dan in stukjes en brokjes rond 5 u wakker te worden.


Zondag 18/9 : Luchthaven naar lodge
De reisgids van de blauwe vogel stond ons op te wachten om ons 12 dagen te begeleiden. Na de verplichte geldwissel rijden we 320 km naar de logde. 
Onderweg uitleg gekregen,in het Zuid-Afrikaans. Dit is de taal van ons gids.
Spijtig genoeg vind ik het maar een kleine bus. Juist 18 plaatsen en geen extra ruimte en slechte plaatsindeling.
Onderweg rijden we van johannnesburg langs droge velden via de autostrade verder.
Na een snelle hap onderweg aan een dierenpark nog 2 uur doorgereden tot aan de logde.
We een zwembad, maar geen zwembadweer, dus maar een bar gedaan.
'S avonds in groep gegeten en stilletjesaan de collega reizigers leren kennen.

Maandag 19/9 : Krugerpark
Na een rustdoende koude dag gisteren zijn we vandaag in alle vroegte 6u, al vertrokken richting het krugerpark. Een uurtje rijden vanaf de lodge.
In het krugerpark (de helft van België) zijn we overgestapt op open jeeps van 9 personen.
Koud Was het er wel op, gelukkig hadden we onze jasjes bij.
Het park op zich is heel goed georganiseerd en hecht veel belang een dierenwelzijn. Het nadeel,is wel dat je de paden niet mag verlaten.
Vermits we al 4 van de 5 big five gezien hebben was ons doel een neushoorn te spotten en ja hoor, gelukt.
Reeds in de voormiddag.
Het park is een echt dierenrijk.
Op het programma stonden .

  • buffels, gnoes, waterbak, aardvarken, hyena mama met kindjes, olifanten met kleintjes, en in de heel heel verte een leeuw met een kill. Nijlpaard, dus eigenlijk ook 4 van de 5 gezien, behalve luipaard. De lodge op zich is een verzameling van luxe tenten met buitenbadkamer en wc. Echt tof.


Dinsdag 20/9 : Krugerpark dag 2.
De groep is verdeeld in 3, deze van 6u, 8u30 en 11u.
We vertrekken met de 2de groep op wandelsafari. Niet 100% gerust maar we vertrekken.
Begeleid door 2 gewapende rangers vertrokken we.
De buit van de dag, sporen, uitwerpselen, en gelukkig ook enkele dieren.

  • giraf, waterbok, aardvarken, Nijlpaard. En vooral een zeer mooie wandeling. De rest van de dag is eigenlijk vrij maar we hebben ons ingeschreven voor de namiddag/avondsafari.

De avondsafari was een heel andere safari dan de Krugerpark safari. Vanavond alleen off Road . Best wel authentieker . Spijtig genoeg niet zo heel veel dieren maar gelukkig wel een pak olifanten op enkele meters gezien.

Rond 18u een leuke zonsondergang in het park met een lokale drank amarula. 
De leeuwen spijtig genoeg niet gezien, de regen van enkele dagen geleden heeft de hele fauna en flora veranderd en de dieren totaal van plaats doen veranderen.

Na de safari weer lekker buiten gegeten, aangevuld met een Afrikaanse dans, noet echt ons ding, het was hetzelfde geluid als bij het wk voetbal.


Woensdag 21/9 : Panoramaroute

Oops, vandaag weer vroeg op. Volgens de gids de laatste keer deze vakantie.
Om 5 uur de wekker om omstreeks 6 uur te kunne vertrekken.
Zoals altijd was iedereen stipt klaar om de panoramaroute aan te doen.
3 of 4 verschillende stops, de eerste aan een mooie canyon waar je de rivier zag kronkelen.
De 2de aan een uitgesleten canyon en de 3de aan een waterval.
Gods window was de laatste. Hier zou je tot aan Mozambique kunnen zien.
Door de ochtendnevel was het zicht goed maar niet enorm.
Beter is om de panorama route s avonds te rijden.
Middageten bij een pannenkoek café en dan nog 5 uur rijden.
In de namiddag nog een korte stop gedaan en dan weer verder.
Pas rond 18u30 waren we op onze bestemming. 12u30 onderweg waarvan een 9 in de bus is eigenlijk een beetje te veel van het goede.
Morgen Pretoria en vliegen.


Donderdag 22/9 : Pretoria 

Vandaag staat de dag vooral in het teken van Pretoria en het vliegen.In de voormiddag hebben we een bezoek gebracht aan de mooie gebouwen van de presidentiële kantoren.Natuurlijk enkel aan de buitenkant en voor de gebouwen staat een enorm standbeeld van Nelson Mandela.Hier heb je ook een mooi zicht op de stad.Na dir bezoek reden we naar het voortrekkersmonument.Een herdenkingsplaats aan de Nederlandse ontdekkers die een veldslag met Zulukrijgers hebben weerstaan.Na dit bezoek reden we door naar de luchthaven voor een korte vlucht naar port Elisabeth.Spijtig genoeg met een anderhalfuur vertraging.Tijd genoeg voor een hapje en een drankje.Pas rond 8 uur in het hotel voor het lasagne diner.Spijtig genoeg zijn de Zuid-Afrikaanse hotels niet voorzien op Belgen, de bar was immers om 9u15 al gesloten.Vrijdag 23/9 : Van port elisabet naar tsikirama park.
Vandaag was de afspraak voor vertrek niet aan het hotel maar wel aan een pier op het strand.
De stralende zon met een zeebries was leuk en fijn om de 3km lange wandeling te doen.
Vertrokken met jas en gestopt in een t shirt.
Nadien vertrekken we richting tikirama met onderweg enkele stops.
Om tijd te winnen zijnde rechtstreeks naar onze verblijfplaats gereden. Hier was het immers makkelijker om middageten te hebben.
Na de lunch zijn we doorgereden naar het park op zich.
Hier hebben we een 5tal km gewandeld, langs het prachtige strand met de woeste blauw witte golven. 
Verder hebben we een 3 km gewandeld naar enkele hangbruggen over een kloofje.
Tof om te doen.
Vandaag reeds omstreeks 18 u I de lodge. Typische met houten cabines leuk maar weeral aan de zeer frisse kant.
Overdag zeer zonnig maar eigenlijk maar een 18 graden. Als de zon onder is daalt de temperatuur tot een 8 graden.
De eerste keer eens kunnen aperitieven en pousse café drinken.
Zoals gewoonlijk aan 2 à 3 euro voor een gin tonic of Bacardi cola.
Dit aan een open haard ophef gezellig warm te maken.


Zaterdag : 24/9 : Naar game lodge.

Vandaag een 200 k rijden met diverse stops.De eerste aan een uitzichtpunt op de hoogste brug te wereld om bungi te springen.216 m boven het water.Nadien hebben we een project bezocht van “Born in Afrika”. Een school en gemeenschapsproject door Isabel de smul. Ze proberen hier met steun van Belgen tot 400 leerlingen te begeleiden door oa peetouders, studie en persoonlijke begeleiding te voorzien.De hoop om achteraf te gaan varen om dan walvissen te gaan spotten is wel verdwenen.De opkomende wind zorgde ervoor dat de zee te wild werd.De volgende stop in Plettenbergbay was dus enkel voor de foto. Heel in de verte kon je met je verrekijker wel een walvis spotten in volle zee. Dus een gratis walvis gezien 😜Dan verder richting onze avond lodge met een middagstop onderweg.Onderweg genoten van de prachtige landschappen, bergen aan de ene, zee aan de andere kant.In de gamelodge een mooie kamer met zicht op de gamedrive.Bij het terugkomen van de kleine wandeling zag je zelfs een neushoorn in de verte vanuit de kamer.


Zondag 25/9 :Van de kust naar Oudshoorn

S morgensvroeg toch nog een keer vroeg opgestaan. De safari vertrok reeds op 7 u s morgens. Dus wekker weer om 6 uur.Safariwas achteraf gezien misschien niet het juiste woord. Het was vooral een rondrit op een natuurparkje. 4 van de 5 big fives zaten er, en een cheeta's. Alleen was het peer een beekje bergen gevoel. De leeuwen zaten zelf in een apart deel van het park. Lopen en jagen was niet echt hun ding.Voor iemand die nog nooit een dier gezien had was het misschien leuk maar niet voor ons.Na de safari weer een zeer rijkelijk ontbijt om dannhet reptielencentrum te bezoeken. Uitleg van slangen en er op de foto mee.Na dit bezoek doorgereden naar mosselbaai om daar een korte stop te maken aan de kust.Ook een maritiem museum en evenzeer een weeral uitgebreide lunch.Aan eten geen gebrek deze vakantie.Rond 17u aangekomen in een weeral schitterende lodge.Vermits er 2 in de groep jarig zijn , trakteren zij op de aperitief.Het avondeten met weeral 3 gangen was uiteraard weer lekker.Eten en drinken zijn zeker een belangrijk deel van deze vakantie.


Maandag 26/9 : Rond Oudshoorn

Vandaag bezoeken we een struisvogelkwekerij.Dus nu,mag je vragen wat je wil over de beesten.Kwekerijen tot 4000 stuks zijn hier geen uitzondering.Tot 75 kilo mag je een rit doen op de vogel maar na een kleine demonstratie was Niemand er happig op.Na de vogels hebben een authentieke bergpas bezocht. De swartbergpas gaf een geweldig zicht op de omgeving. Zeker een van de hoogtepunten van de vakantie.Spijtig genoeg niet echt de pas over. Wel heen en terug.Na de pas met een uitgebreide info over de lokale flora in een lokaal restaurant gegeten, enkelen, ook ik hebben het rustig aan gedaan. Het vele eten is even genoeg geweest.Na het eten een prachtig mooie grot bezocht. De wandeling van 1,2 km was weer het meest actieve dat we vandaag gedaan hebben.Moe ga je tijdens deze vakantie niet worden.Leuk is wel dat we op de warmste plaats vanaf 15 u kunnen vertoeven aan het zwembad.Morgen halveert de temperatuur in Kaapstad.

Dus dat zal weer wennen zijn.


Dinsdag 27/9 : Naar en rond Kaapstad

Vandaag staat er een lange rit van meer dan 450 km naar Kaapstad op het programma, waarvan 200 km door enkele mooie bergpassen.Rond 14u stoppen we aan een wijndomein voor lunch met,… wijn proeverij.Voor de rest niet veel te beleven deze dag. Rijden rijden en nog eens rijden.


Woensdag 28/9 :Kaapstad 

Vandaag staat de omgeving van Capetown op het programma.
Als topper gaan we beginnen met de Tafelberg maar wat blijkt, ze staken niet alleen in België maar ook hier. Dus hier komt vandaag niets van in, spijtig want de hemel is blauw en een topper om ver te kunnen kijken.
Verder op het programma staat het schiereiland.
Enkele mooie scenisch drives, ideaal om zelf te rijden, gelukkig zijn er vandaag wel meerdere stops gepland en is er tijd genomen voor een groepsfoto met een mooie baai als achtergrond.
Na de scenisch drive zijn we gestopt om een boottochtje te maken naar een lokale robben op een eilandje juist buiten de baai.
Dat hier de 2 oceanen bij elkaar komen hebben we geweten, het was immers een zeer wilde tocht op zee.
Na de robben zijn we doorgereden naar de pinguïns en de lunch.
De namiddag was activer met een 5 km lange wandeling rond de kaap de goede hoop.
Hier was het wel druk om de beroemde populaire foto te nemen.
Tot de aankomst van een bus Indiërs en chinezen liep alles mooi gedisiplineerd, nadien was het echt de wet van de sterkste.
Nadien nog een kleine wandeling door Kaapstad en dan eten en slapen.
Spijtig genoeg een mooie fleece kwijtgespeeld aan de bus, waarschijnlijk er tussenuit geglipt en door de aanwezigheid van enkele bedelaars zullen zijn er nu wel genot van hebben. Slechte punten van mij.


Donderdag 29/9 :Kaapstad en Stellenbosch

Vandaag staat de 2de poging van de Tafelberg op het programma, missie geslaagd maar nu was er echt geen meter te zien richting Kaapstad, af en toe glimp tussen de dikke mist richting zee.
Een toffe uitstap maar niet vandaag, gelukkig kon je tijdens de kabellift wel de stad mooi zien liggen.
Na Kaapstad zijn we doorgereden richting Stellenbosch om een 2de wijnproef te doen.
Het domein was wel veel chiquer maar de wijnen waren persoonlijk iets minder en zeker de uitleg.
Het eerste domein was met passie gebracht, dit was een verplicht nummer.
Gelukkig was ook hier eten zeer lekker en hebben we ons laatste middagmaal lekker samen buiten kunnen eten.
Na de lunch nog een korte wandeling door de stad en dan richting luchthaven.
Nu met een oudere 747 naar huis.

Besluit land

Zuid-Afrika is een land met veel verscheidenheid. Mooie natuur, afgewisseld met natuur en cultuur.
Als je het niet weet ben je soms in Schotland met de groene heuvels, soms aan de kust van Italië met het hemelsblauwe water.
Het dorre canyongedeelte is dan weer Amerikaanse westkust.
In het algemeen vind ik het een heel Europees land in Afrika. Je ziet zeer veel blanken, bijna meer dan zwartmens, je hoort een soort Nederlands.
De gebouwen zijn zeer Europees met een Engelse toets.
Propere, moderne luxe cottages en lodges. 
Zeker doen als je Afrika wil zien met het veiligheidsgevoel en comfortgevoel van in Europa.
Besluit rondreis.
In het algemeen zeer goed georganiseerd, zeker een aanrader voor de iets minder ervaren reiziger.
Je moet gewoon volgen en niet nadenken, enkel je klok een beetje in het oog houden.
De daginvulling was voor ons iets te braaf en te beperkt, het deel eten en drinken nam een te groot deel in. 's Middags 1 tot 2 uren hoeft niet voor ons, 2x middag ook niet.
Natuurlijk heeft een groepsreis ook het voordeel dat de avonden zeer gezellig waren.
Vooral het samen eten.
Het nadeel is dat er weinig stops zijn en dat je niet stopt waar je zelf wil.
Het land op zich is ook vrij groot en daardoor nemen de verplaatsingen ook wel wat tijd in beslag. 450 km bus is niet hetzelfde als 450 autorit.
Ook was het formaat van de bus beperkt waardoor het comfort middelmatig was.
Het nadeel van de bus is vooral voor mij het gebrek aan het beleven en zien van het land.
Als autoliefhebber geniet ik van het rijden en daardoor beleef ik het land veel intenser en onthoud ik veel meer van de tussenliggende verplaatsingen.
Misschien is een rondreis met de auto in een lodge met Belgen de beste combinatie.
De locaties van de lodges zijn dan weer zeer oké. Meestal klein en gezellig voorzien van de meeste luxe, WiFi meestal gratis aanwezig.
Normaal Europees eten met voldoende keuzemogelijkheden, de Afrikaanse toets is beperkt aanwezig, op een bbq na.
Geen gesleur met valiezen.
Drinkgeld en dergelijke was goed geregeld door de gids. 
De gids was super, sprak,tof afrivlaams en zorgt voor alles, niets zelf te regelen.

Besluit dagplanningen:
De eerste dagen vrij lang door het bezoek aan het Krugerpark, enkel de dag heen en de ganse dag terug was veel te lang.
De gamedrive in port Elisabeth is teveel beekse bergen gevoel.
Sommige dagen zijn zeer snel voorbij door de verplaatsingen.
De aanbieding van een walvissentocht is leuk doch misschien is een alternatief om de vroege aankomst te vermijden ook aan te raden.