2009 Estland

2009 Estland

News Headline: augue varius congue adpscing conicteur ullamco laboris consequa.

Dateline   \\ News Category


Duis egestas suspendisse penatibus pharetra libero faucibus vitae neque pharetra egestas libero duis neque faucibus vitae suspendisse penatibus vitae.

Dateline

Amet sed  elit magna.


Read more

Dateline

Amet sed  elit magna.


Read more

Dateline

Amet sed  elit magna.


Read more

Business News

Maandag 23 februari

vertrokken wij en Tine en Michel naar de Letse hoofdstad Riga. Reeds vroeg vertrokken we thuis, ons vliegtuig vertrok immers reeds om 07u00 in Weeze, het Dusseldorf voor Ryanair. Onze eerste vlucht met Ryanair was toch wel een beetje wennen, drummen om toch maar de beste vrije plaatsen te hebben in het vliegtuig. Geen eten, nog drinken. Nu is dit voor een vlucht van nog geen 2 uur helemaal niet erg. In Riga aangekomen hebben wij een directe bus naar het centrum genomen. Ons hotel lag op wandelafstand van het centrum. In de namiddag hebben wij dan een eerste kennismaking gehad met het besneeuwde Riga, het noorden bezoeken met sneeuw is weer heel anders dan een vakantie naar het zuiden. -4° en wind is toch wel wat wennen. Zonder plan of route hebben wij er een rustige dag van gemaakt, het ultra vroege opstaan zorgde ervoor dat wij regelmatig een koffiepauze ingelast hebben. 's avonds toch maar in het hotel gegeten en vroeg onder de wol. DINSDAG.

Na de verdiende nachtrust zijn we rond 10u00 vertrokken naar het Centrum van RIGA. Tussen het hotel en het oude Riga ligt nog een van de grootste overdekte markten van Europa. Momenteel is het zelfs zo groot dat een deel nu zelfs buiten moet plaatsnemen. Voeding, vlees, vis hebben hier allemaal een aparte hal. In het oude RIGA hebben wij dan bezocht :

  • Sint-Petruskerk
  • Dom
  • Pakhuizen
  • Huis van de Zwartkoppen
  • Kasteel van Riga
  • Torens, kerken en pleintjes allerlei


Woensdag

hadden wij een uitstap naar het binnenland van Letland gepland. Een rit per trein zorgde ervoor dat wij na een dik uurtje het stadje SIGULDA bereikten. Dit stadje was gekend voor 1 van de mooitste plekken te zijn in Letland, de combinatie van vrij hevige sneeuwval en de beperkte activiteit zorgde voor een vrij snelle terugkeer. Het oude kasteel en besneeuwde plaatsen zijn toch de moeite geweest. De treinreis geeft een heel ander beeld van Letland dan het luxueze Riga. Heel veel woonblokken en gure wijken. Een extra aflevering van Matroesjkas opnemen is hier niet moeilijk.

In de late namiddag hebben wij dan het RIGA buiten de stadsmuren bezocht. Hier zie je Parijs van het noorden. Grote parken, momumenten en historische gebouwen laten het pracht en praal van RIGA duidelijk zien. Bezienswaardigheden zijn hier zeker :

Orthodoxe Christus-geboortekathedraal

Kunstacademie

Vrijheidsmonument

Bloemenmarkt

Stadsgracht

Liefdesbrug

 

DONDERDAG

was onze laatste volledige dag en hiervoor hadden wij een bezoek aan de zee gepland.

Jurmala is het Knokke van Letland, mooie villa's in houten sieren hier het straatbeeld, een strandwandeling met een wit strand en bevrozen zee was zeker de moeite. Hier zie je duidelijk dat ook hier arm en rijk ver uit elkaar liggen. Onderweg met de trein ook nog vele vissers gezien die via een gaatje in het ijs rechtstreeks op de bevrozen rivier zitten te vissen.

In de late namiddag zijn we dan teruggekeerd naar ons hotel.

Een bezoek aan Kipsala is in Riga ook zeker aan te raden, het is immers een van de duurdere wijken in RIGA.

Het laatste avondmaal hebben wij in een lokaal middeleeuws restaurant gegeten, donker en in een oude kelder is zeker een aanrader.

 

 

Samenvatting :

Riga is een zeer leuke stad, de moeite waard om te bezoeken. Zeker te combineren met een uitstap naar zee. Misschien is het iets gezelliger in de zomermaanden, maar een stad in het noorder heeft ook in de winter zijn of haar charmes. Het voelt een veilige stad te zijn, alleen de dure BMW's Mercedessen, ... stoppen niet graag voor voetgangers. Het is precies een raceparcours. Alles in Riga is perfect te voet te doen.